Câți oameni pot să vorbescă mai mult de o limbă străină?

bilingvismului
28 iulie 2021

Câți oameni vorbesc mai mult de o limbă? Asta-i o întrebare curioasă pusă de mulți oameni, ce nu are niciun răspuns clar. De vreme ce nu există un recensământ global, putem doar ghici.

Te-ai putea întreba care este termenul pentru o persoana care vorbește mai multe limbi? Cei mai mulți oameni denumesc asta ca fiind bilingvism atunci când se referă la abilitatea de a vorbi două limbi, sau multilingvism atunci când se referă la abilitatea de a vorbi trei sau mai multe limbi.

Deși unii experți demografici afirmă că mai mult de jumătate din rasa umană este bilingvă, alții dezbat mai întâi ce înseamnă bilingvismul. Deci, ce este mai exact bilingvismul?

În termeni obișnuiți, se presupune adesea că a fi bilingv înseamnă a te face înțeles în două limbi. Totuși, dicționarele oficiale definesc termenul „bilingv” ca fiind abilitatea de a vorbi fluent în două limbi.

Chiar dacă cele două definiții înseamnă a vorbi mai mult de o limbă, este o clară diferență între cele două definiții. Deși poate fi adevărat că aproape jumătate din populația lumii este versată într-o anumită măsură în cel puțin o altă limbă în afară de limba maternă, numărul real de vorbitori bilingvi fluenți din întreaga lume rămâne nedeterminat. Cu toate acestea, beneficiile de a fi bilingv sunt evidente pentru majoritatea națiunilor care au luat măsuri active pentru a se asigura că cetățenii lor sunt educați și bine pregătiți pentru piața internațională a muncii.

Strângerea datelor

ce inseamna bilingvism

Așadar ce procent al lumii este bilingv? Deși dispozițiile multor țări prevăd acum învățarea unei a doua limbi începând cu educația timpurie, majoritatea țărilor nu se consideră bilingve ci mai degrabă multilingve. Cu o migrație mondială fără precedent datorită dezvoltărilor tehnologice, creșterilor economice emergente, ritmului avansat al alfabetizării și oportunităților mai bune, multe țări se confruntă cu un grad ridicat de imigrare și de aceea adăpostesc în interiorul granițelor lor mulți vorbitori de limbi diferite chiar dacă numărul cetățenilor care vorbesc mai mult de o limbă nu este mare.

Potrivit Forumului Economic Mondial, conform unui studiu independent realizat în 2017, sunt doar 34 de țări cu mai mult de o limbă oficială, în timp ce două țări, Statele Unite ale Americii și Mexic, declară că nu au o limbă oficială. La extrema spectrului lingvistic se află Bolivia care susține că are cele mai multe limbi oficiale din lume, un total de 38, majoritatea fiind limbi indigene, dintre care unele sunt dispărute dar încă recunoscute.

Crezi că asta e mult? Sunt țări cu chiar mai multe limbi în comparație cu Bolivia, dar acestea sunt nerecunoscute în mod oficial deși sunt vorbite în mod curent. Națiunea tribală din Papua Noua Guinee din Pacificul de Sud-Vest pretinde că are 840 de limbi vii distincte. Indonezia, țara arhipelag din Asia de Sud-Est se laudă cu 770 de limbi vii. Deși Nigeria susține că ar avea 517 limbi, singura ei limbă oficială este limba engleza datorită faptului că fostul regim colonial britanic s-a sfârșit în 1960.

Cum rămâne cu limba engleza atunci? Există printre vorbitorii nativi de engleză o presupunere naivă că termenul bilingv s-ar referi la vorbirea limbii engleză + orice altă limbă. Dar luând în considerare valoarea sa internațională enormă din zilele noastre în afaceri, comerț și emigrarea în masă printre altele, limba engleză este acum o a doua limbă pentru cea mai mare parte a lumii, fie că este prin alegere sau nu.

Citește mai mult  De ce este engleza limba internațională?

Astăzi, sunt în jur de 1,35 miliarde de vorbitori de limba engleză în întreaga lume care sunt fie vorbitori nativi sau care pot vorbi engleza ca o a doua limbă, plasându-i printre cei care vorbesc mai mult de o limbă. Asemenea statistică impresionantă este urmată îndeaproape doar de chineza mandarină care are un estimat de 1,1 miliarde vorbitori în întreaga lume. Mandarina, însă, rămâne în mare parte o limbă regională și are o utilizare limitată în afara Chinei și a lumii afacerilor chineze, în comparație cu limba engleză.

Începând cu 2019, conform Wikipedia.org, sunt 55 de națiuni în care limba engleză a fost declarată limbă oficială, unele fiind țări bilingve. În mod curios această cifră exclude Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, care nu au nicio pretenție de a face parte din acest grup, deși sunt aproape în întregime țări vorbitoare de limba engleză. Totuși, aceste cifre nu iau în considerare țările în care engleza este ușor de învățat în societate. Deoarece majoritatea națiunilor au început să realizeze că multinaționalismul este inevitabil în cadrul granițelor lor și că engleza este un instrument de mediere în afaceri, multe guverne au adoptat politici educaționale care cer învățarea limbii engleze ca o investiție în creșterea socială și economică viitoare. Într-o cercetare făcută de Universitatea din Winnipeg, aceștia au estimat că există cel puțin 142 de țări în lume în care studierea limbii engleze este obligatorie în învățământul de stat timpuriu, ceea ce face ca o bună parte din cetățenii acelor țări să fie vorbitori de mai multe limbi.

A fi bilingv este un talent?

bilingvismul este un talent? buna in mai multe limbi straine

Pentru aceia suficienți de norocoși să se nască în familii bilingve, învățarea mai multor limbi în același timp este ceva firesc. Dar pentru majoritatea oamenilor, este o abilitate care se învață în clasă.

De fapt, în multe țări, engleza a devenit atât de obișnuită în societate ca element de bază al educației încât bilingvismul nici măcar nu este suficient pentru a îți obține un loc de muncă decent (atenție, asta nu înseamnă ca bilingvismul nu are beneficii). În țările în care engleza este o limbă secundară, multe companii internaționale cer aplicanților la joburi să cunoască mai multe limbi.

De obicei acestea sunt limba vorbită local, plus engleza, la care se adaugă o limbă de specializare sau chiar mai multe în funcție de scopul afacerilor desfășurate de companie. În cele mai multe țări dezvoltate, cei ce vorbesc mai mult de o limbă au mai multe șanse să obțină joburi mai bune și să avanseze în carieră. Asta ca să amintim câteva din avantajele de a fi bilingv!

Câte limbi vorbește un american obișnuit?

limba maternă limbi și popoare

Câți americani sunt bilingvi? Mai puțini decât ți-ai imagina, întrucât toate marile națiuni vorbitoare de limba engleză, Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie și Australia, nu cer o a doua limbă obligatorie în sistemul lor public de învățământ. Cu toate acestea, avantajele de a avea o conversație bună în mai multe limbi străine sunt semnificative, contribuind la înțelegerea culturală și la deschiderea ușilor către o comunicare mai bogată și mai diversificată.

Asta poate părea evident unora, de vreme ce engleza este deja limba internațională neoficială a întregii lumi, dar aceste națiuni ar putea fi în cele din urmă dezavantajate competitiv pe viitor dacă nu vor introduce în programa lor școlară și predarea altor limbi străine. În concluzie, vorbirea mai multor limbi poate fi un avantaj în sine, indiferent de limba vorbită.

Avantajele bilingvismului

creierul si bilingvismul

Pe lângă faptul că este un plus impresionant la CV-ul tău, studii recente au arătat că sunt multiple avantaje în a vorbi mai mult de o singură limbă. La locul de muncă, oamenii care vorbesc mai multe limbi, adesea își depășesc profesional colegii care vorbesc o singură limbă, datorită abilității de a comuta sarcinile și atenției concentrate pe detalii. De asemenea, un angajat care cunoaște mai multe limbi poate fi folosit pentru relația cu alți angajați, tranzacții sau călătorii de afaceri atunci când este necesară cunoașterea unei anumite limbi.

Citește mai mult  Ce limbi se vorbesc în "Dune"?

Beneficiile bilingvismului la locul de muncă depășesc cu certitudine orice altă alternativă. Cât privește efectele negative ale bilingvismului, cu siguranță acestea nu întrec beneficiile.

Psihologia bilingvismului

De asemenea se pare că există multe beneficii sociale și psihologice ale bilingvismului. Creierul bilingv s-a dovedit a fi mult mai cognitiv cu mediul său, concentrat și mai puțin distras decât unul monolingv. Cei ce vorbesc mai mult de o singură limbă sunt de asemenea obișnuiți să găsească indicii emoționale în discuțiile cu oamenii din diferite medii multiculturale, fiind astfel mai empatici și conștienți din punct de vedere social.

Pentru copii, învățarea mai multor limbi deodată s-a dovedit a fi bună pentru dezvoltarea creierului și, printre altele dezvoltă abilități de a îndeplini sarcini multiple pe tot parcursul vieții. La vârste înaintate, abilitatea de a vorbi două limbi ajută la prevenirea demenței, Alzheimer-ului și a pierderii memoriei și declinului mental. Cu siguranță beneficiile biligvismului sunt semnificative.

Bilingvismul în România

România are un număr destul de mare de oameni care vorbesc limbi străine. Există peste 300.000 de oameni în România care vorbesc engleză, franceză și germană.

România este o țară multilingvă, unde majoritatea oamenilor vorbesc cel puțin două limbi.

Cu toate acestea, cei care locuiesc în zonele rurale ar putea să nu fie la fel de expuși la alte limbi.

Potrivit unui studiu realizat de Eurobarometru în 2012, doar 13% din populația cu vârsta între 15-24 de ani era bilingvă.

Copiii bilingvi

Mulți oameni cred că este un lucru bun ca școlile românești să predea copiilor diferite limbi străine. Îi ajută să devină persoane mai bine dezvoltate și mai deschise la minte.

Copiii vor învăța orice limbă în care sunt înconjurați și o vor deprinde mult mai ușor decât adulții.

Capacitatea lor de a învăța o a doua sau a treia limbă va depinde de faptul dacă aceste limbi sunt vorbite în mediul lor.

Copiii români devin din ce în ce mai bilingvi vorbind limba maternă, cât și o a doua limbă străină. Copiii care cresc în România nu refuză să învețe alte limbi, dar de obicei vorbesc cu bunicii, părinții și prietenii lor în limba maternă.

Numărul de copii bilingvi a crescut de la aproximativ 80.000 în 2005 la peste 190.000 în 2011. Această creștere a numărului de copii bilingvi se datorează în mare parte imigrației și creșterii participării copiilor la educația timpurie a copilăriei (ECE).

Copilul bilingv, care cunoaște mai multe limbi are avantaje cognitive și culturale, putând comunica cu o gamă mai largă de oameni și având o mai bună înțelegere a diversității culturale.

În România, se estimează că aproximativ 15 milioane de oameni vorbesc o altă limbă decât limba română. Și următoarea generație va fi și mai multilingvă.

  • – În România se vorbesc peste 100 de limbi străine
  • Majoritatea populației vorbește acasă o altă limbă decât româna
  • Bilingvismul a crescut rapid în ultimii ani datorită procesului de globalizare și creșterii mobilității între țări.

Diversitatea Limbilor: Impactul Global al Poligloției

Fenomenul poligloției nu este doar o curiozitate, ci o realitate tot mai prezentă în lumea de astăzi. Datele statistice oferă o perspectivă clară asupra extinderii acestei abilități lingvistice în întreaga lume. Conform Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 60-75% dintre oameni sunt capabili să vorbească cel puțin două limbi, iar acest număr este în creștere. Cu peste 7.000 de limbi vorbite în lume, poligloția devine o necesitate pentru comunicarea interculturală și conexiuni mai profunde.

Citește mai mult  Curiozități despre Africa: Un continent al minunilor

Regiunile cu o istorie bogată a diversității lingvistice, precum Europa și Asia, au înregistrat o creștere semnificativă a poligloției. Suedia, de exemplu, este cunoscută pentru procentul ridicat de populație (aproape 90%) care vorbește cel puțin două limbi străine. În aceeași ordine de idei, în Asia, India cu cele peste 22 de limbi oficiale și sute de dialecte a dat naștere unui număr semnificativ de poligloți.

În ceea ce privește impactul asupra educației și carierei, studii recente arată că cunoașterea mai multor limbi sporește șansele de angajare și avansare profesională. În industria globală, abilitatea de a comunica eficient în diferite limbi deschide uși în mediul de afaceri internațional.

Evoluția tehnologică a contribuit și ea la popularizarea poligloției. Aplicațiile mobile și platformele online oferă resurse interactive pentru învățarea limbilor. De asemenea, serviciile de traducere instantanee au devenit o necesitate pentru călătorii, promovând înțelegerea interculturală și schimbul de experiențe.

Astfel, poligloția nu doar sporește abilitățile individuale, ci contribuie și la conectarea oamenilor din întreaga lume. Într-o lume în continuă schimbare și globalizată, această abilitate devine un instrument prețios pentru a deschide noi orizonturi și a construi poduri între culturi.

Dacă vorbitul mai multor limbi este așa grozav atunci de ce nu vorbesc toți? Unele națiuni, în special cele vorbitoare de limba engleză, au dificultăți în a-și convinge societatea de nevoia introducerii programelor de învățare a limbilor străine dacă nu sunt obișnuiți cu vorbirea unei limbi străine în viața de zi cu zi sau în cea profesională. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba într-o bună zi în Statele Unite ale Americii, pe măsură ce spaniola devine mai integrată în cultura, mass media, afacerile și politica americană. Dar până se va întâmpla asta, în timp ce restul lumii îmbrățișează avantajele vorbirii a mai mult de o limbă, americanii ar putea să fie nevoiți să folosească un translator VASCO!

Vasco Electronics este specializat în translatoare vocale portabile care sunt capabile în a traduce până la 108 limbi diferite. Cu ajutorul unui translator electronic de la Vasco poți avea o conversație bună în mai multe limbi străine. Motorul translatoarelor noastre instante îl constituie tehnologia de ultimă oră. Potrivește perfect expresiile și termenii unei limbi cu ale altei limbi și pronunță cuvintele în limba tradusă, ca un localnic.

Translatoarele Vasco se conectează automat la rețelele GSM din aproape 200 de țări fără taxe suplimentare, înscrieri sau abonamente. Rezultatul este un dispozitiv cu o înțelegere excelentă și o pronunție impecabilă potrivit buzunarului tău – poți să vorbești mai multe limbi străine fără a le învăța și te poți bucura de beneficiile cunoașterii mai multor limbi. Fă-ți noi prieteni și găsește oportunități de afaceri oriunde te-ai duce!

Pe scurt:

Numărul oamenilor care vorbesc mai mult de o limbă este necunoscut, dar este estimat că peste jumătate din populația globului este bilingvă. Vorbirea mai multor limbi are multe beneficii, inclusiv avantaje cognitive, beneficii sociale și îmbunătățirea perspectivelor găsirii unui loc de muncă.

FAQ

Care este diferența dintre bilingvism și multilingvism?

Bilingvismul este abilitatea de a vorbi fluent în 2 limbi în timp ce multilingvismul este abilitatea de a vorbi trei sau mai multe limbi.

Care sunt beneficiile în a fi bilingv?

Beneficiile de a fi bilingv includ abilitatea de a schimba sarcinile mult mai ușor, atenția la detalii și abilitatea de a simți emoția diferitelor persoane din diferite împrejurări multiculturale.

Care sunt beneficiile în a fi multilingv?

Beneficiile în a fi multilingv include o mai bună dezvoltare a creierului, abilitatea de a lucra multiple sarcini mai mult timp și abilitatea de a preveni demența, Alzheimer, pierderile de memorie legate de vârstă și declinul mental.

Câte limbi vorbește americanul de rând?

Americanul de rând vorbește o singură limbă.

Robert Faber

Robert este un călător pasionat și un fan al noilor tehnologii. Poate găti bine, dar nu are niciodată suficient timp să facă acest lucru și ajunge să se plângă de majoritatea meselor. Un obișnuit al sălilor de sport.

Postări SIMILARE

Islanda în iunie: o idee bună pentru vacanță?

Islanda în iunie: o idee bună pentru vacanță?

Cei dintre voi care ați ales să vă planificați vacanțele în iunie s-ar putea să vă întrebați unde să mergeți în această perioadă a anului. Sfatul nostru ar fi să vizitați Islanda. Luna iunie marchează începutul verii în Islanda, o perioadă în care țara focului și a...

Obiceiuri de mărțișor în România și alte țări

Obiceiuri de mărțișor în România și alte țări

Dăruirea unui mărțișor de 1 Martie este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri prin care celebrăm sosirea primăverii, de care nu numai românii se bucură, acesta fiind păstrat și conservat în tot spațiul balcanic.  Istoria Mărțișorului Denumirea populară a lunii...

Cum să Spui „Te Iubesc” în Diferite Limbi

Cum să Spui „Te Iubesc” în Diferite Limbi

Te-ai întrebat vreodată cum să spui "te iubesc" în alte limbi decât a ta? Cum să spui "te iubesc" în spaniolă? Sau cum să spui "te iubesc" în franceză? Sau poate, trăiești scenariul din filmul "Love Actually" și te întrebi cum să spui "te iubesc" în portugheză. Poate...

Care este cea mai puțin vorbită limbă din lume?

Care este cea mai puțin vorbită limbă din lume?

Într-o lume unde comunicarea este esențială, limbile joacă un rol vital în conectarea oamenilor din diferite culturi și medii. Deși mulți dintre noi folosim limbi larg răspândite precum engleza, mandarina sau spaniola, există nenumărate limbi mai puțin cunoscute și...