Câte limbi străine sunt pe glob?

19 august 2021

Te-ai întrebat vreodată câte limbi străine se vorbesc în întreaga lume? Dacă ar trebui să ghicești, ai putea spune că… 100 sau 200? Atât ar estima majoritatea oamenilor. De fapt, când oamenii sunt întrebați “câte limbi străine” există după cunoștințele lor, media media este de doar 10. Asta este din cauză că majoritatea oamenilor sunt predispuși din punct de vedere psihologic să știe doar cele mai folosite sau învățate limbi din jurul lor. Și numărul de limbi scrise este cu totul o altă întrebare.

Câte limbi se vorbesc în lume?

Câte limbi se vorbesc în întreaga lume

De exemplu, în Statele Unite: Engleza, Spaniola, Chineza și Franceza sunt cele mai predominante limbi care se învață, la care se adaugă limbile Germană, Rusă și Italiană care se  învață în cursurile din ciclurile de învățământ superioare. De alte limbi practic nu s-a auzit, chiar dacă în realitate sunt în jur de 350 limbi vorbite în interiorul Statelor Unite ale Americii, printre care și Tagalog, o limbă din Filipine care se vorbește mai des în Statele Unite și Franța. Dacă întrebi un american de rînd “Ce este Tagalog?”, vei primi niște răspunsuri mai degrabă ciudate și neobișnuite având în vedere că majoritatea oamenilor nu au auzit de ea.

Câte limbi mai sunt vorbite în lume?

Câte limbi cunoscute există?

În regulă. Care este atunci numărul de limbi? Câte limbi există pe glob? Unii pot număra limbile după numărul de țări, dar este dificil. Sunt țări care au mai multe limbi oficiale, cum ar fi Spania. Dacă auzi Spania, te gândești la spaniolă. Dar Spaniola nu este singura limbă vorbită în Spania. Cea mai populară destinație pentru turiști – Barcelona – este capitala regiunii autonome Catalonia și este mai apropiată de limbile Franceză și Italiană decât de cea Spaniolă. Cetățenii Spaniei vorbesc de asemenea în Bască și Galiciană.

Și nu uita de națiunile care nu au o țară, cum sunt Kurzii sau Tibetanii care au propriile limbi. După cum vezi, este o cale greșită să numeri limbile după țări, națiuni sau steaguri…

Națiunile Unite includ 193 de țări la care se adaugă teritorii nerecunoscute și regiuni autonome, ceea ce înseamnă că sunt în jur de 200 limbi în lume. Și nu am putea să ne înșelăm mai mult de atât.

Printr-o estimare aproximativă și conform cu lingviștii, numărul de limbi se crede a fi apropiat de aproximativ 7.000, cu toate că nu se poate determina cu siguranță prin nicio metodă științifică. Asta poate fi din cauză că limba este determinată de cultură și nu neapărat de naționalitate. Cultura, prin definiție, este dinamică și în continuă dezvoltare și nu poate fi măsurată în niciun moment.

Câte dialecte sunt vorbite în întreaga lume?

Câte dialecte sunt vorbite în întreaga lume

Acesta e un lucru greu de spus. Sunt dialecte care pot fi luate ca o limbă separată de către unii, așa cum sunt țările Balcanice. Cetățenii Iugoslaviei vorbesc așa numita Sârbo-Croată. Cu toate astea, situația geopolitică s-a schimbat și ce era un dialect înainte, acum este o limbă.

În loc de o singură limbă vorbită, ei vorbesc Bosniacă, Sârbă, Croată și Muntenegreană, cu toate că sunt asemănătoare. Unele limbi pot fi retrogradate la nivel de dialecte din cauza politicilor de discriminare. Unele dialecte pot fi promovate la nivel de limbă oficială pentru a arăta independența națională. Așadar, nu poate fi dat un răspuns într-o manieră simplă.

Citește mai mult  Câți oameni pot să vorbescă mai mult de o limbă străină?

Câte limbi se vorbesc în China?

Câte limbi se vorbesc în China?

Din nou, întrebarea se referă la diferențierea dintre limbă și dialect. Majoritatea oamenilor cunosc Mandarina ca un dialect al limbii chineze, unii chiar considera ca poate fi și invers. Asta pentru că este  vorbită de aproximativ 71% din populație și este învățată de străini în școlile de limbi străine. Dar, Mandarina este de fapt o limbă amestecată, combinată din mai multe dialecte din regiuni variate ale Chinei. Câte limbi se vorbesc în China? De fapt, sunt sute de limbi în China, numărul poate ajunge chiar și la 300. Este uimitor dacă ne întoarcem când ne-am dat prima dată cu părerea despre numărul limbilor vorbite în lume!     

Cate limbi straine sunt pe glob

cate limbi straine se vorbesc in lume

Un alt obstacol în determinarea numărului de limbi vorbite în lume este faptul că unele regiuni nu sunt încă explorate, cel puțin dintr-o perspectivă a antropologiei lingvistice. Mulți cercetători cred că sunt cel puțin 100 de comunități pe glob care se află în zone complet izolate, departe de societate și de lumea modernă. Limbile lor și cultura sunt relativ necunoscute și sunt protejate împotriva influențelor națiunilor care le înconjoară.

Triburi indigene pot fi găsite în Papua Noua Guinee sau pe insulele Andaman care aparțin Indiei. Cum niciun cercetător nu a luat niciun fel de contact cu ei, limba lor este încă necunoscută și prin urmare numărul total de limbi în lume este și mai dificil de determinat.

Câte limbi se vorbesc în America?

Câte limbi se vorbesc în America?

În Statele Unite, 574 de triburi de americani native înca există. Sunt protejați de 326 de rezervații care sunt în proprietatea Americanilor Nativi. Din 300 de limbi indigene care erau vorbite odinioară, doar 175 de limbi ale Americanilor Nativi au mai rămas azi și se crede că doar în jur de 12 mai sunt vorbite în mod activ. Este important de notat că multe triburi de Americani Nativi consideră că limba lor este un privilegiu sacru rezervat doar membrilor și este învățată celor din afara triburilor doar prin căsătorie sau o ceremonie sacră. Pentru acest motiv, numărul limbilor care aparțin Americanilor Nativi este încă înconjurat de mister – la fel ca și numărul de limbi vorbite în America.

Câte limbi se vorbesc în Europa: Milioane de oameni, vorbitori nativi și limbi oficiale

Europa este un continent extrem de divers din punct de vedere lingvistic, cu o multitudine de limbi vorbite de milioane de oameni în fiecare zi. De la limba engleză, considerată lingua franca a lumii moderne, până la limbi regionale și minoritare, Europa oferă un peisaj lingvistic fascinant. Acest articol de blog explorează câteva dintre cele mai vorbite limbi din Europa, inclusiv limbi oficiale precum engleza, spaniola, portugheza, rusa și germana.

1. Limba engleză

Cu aproximativ 360 de milioane de vorbitori nativi, engleza este una dintre cele mai vorbite limbi din Europa și este considerată o limbă oficială în Marea Britanie, Irlanda și Malta. De asemenea, engleza este larg răspândită ca limbă secundară în multe alte țări europene, fiind folosită ca limbă de comunicare internațională.

2. Limba spaniolă

Spaniola este vorbită de peste 480 de milioane de oameni în întreaga lume și este una dintre cele mai populare limbi din Europa. Este limba oficială în Spania și este vorbită în țări precum Mexic, Argentina, Columbia și multe altele. Comunitățile hispanofone din Europa contribuie la diversitatea culturală și lingvistică a continentului.

3. Limba portugheză

Cu aproximativ 230 de milioane de vorbitori nativi, portugheza este limba oficială în Portugalia și este vorbită în țări precum Brazilia, Angola și Mozambic. Comunitățile de vorbitori de portugheză din Europa, în special cele din Portugalia și din regiunea autonomă Madeira, aduc o influență culturală semnificativă.

Citește mai mult  Descoperind tainele limbii Na'vi din Avatar: O călătorie lingvistică

4. Limba rusă

Rusa este una dintre cele mai vorbite limbi slavice și este vorbită de aproximativ 260 de milioane de oameni, în principal în Rusia, Belarus, Kazahstan și alte țări foste membre ale Uniunii Sovietice. Datorită istoriei și influenței sale geopolitice, rusa este de asemenea prezentă în comunități rusești din Europa, contribuind la diversitatea lingvistică.

5. Limba germană

Cu aproximativ 95 de milioane de vorbitori nativi, germana este una dintre cele mai vorbite limbi din Europa. Este limba oficială în Germania, Austria și Liechtenstein, iar în Elveția este una dintre limbile oficiale. Comunitățile germanofone din Europa Centrală și de Est păstrează și ele tradițiile și influențele culturale ale limbii germane.

6. Limba franceză

Cu aproximativ 76 de milioane de vorbitori nativi, este o limbă oficială în Franța, Belgia, Elveția și Luxemburg. Aceasta are o importanță culturală și lingvistică semnificativă în Europa, fiind considerată una dintre cele mai romantice și elegante limbi ale lumii. Franța, cu capitala sa romantică, Parisul, atrage anual milioane de turiști din întreaga lume, iar limba franceză este adesea asociată cu arta, moda și bucătăria sofisticată. Comunitățile francofone din Europa aduc cu sine nu doar limba franceză, ci și tradițiile, literatura și influențele culturale, contribuind la diversitatea lingvistică și la patrimoniul cultural al continentului.

Concluzie

Europa este un continent bogat în diversitate lingvistică, cu o varietate de limbi vorbite de milioane de oameni. Limbi oficiale precum engleza, spaniola, portugheza, rusa și germana aduc o contribuție semnificativă la patrimoniul cultural și lingvistic european. Fiecare limbă reflectă istoria, identitatea și diversitatea comunităților care le vorbesc. Cu toate acestea, aceasta este doar o mică parte din panorama lingvistică a Europei, unde există și alte limbi regionale și minoritare importante, care completează peisajul lingvistic fascinant al continentului.

Câte limbi se vorbesc în Africa: Diversitatea lingvistică a unui continent vibrant

Introducere

Africa este un continent plin de diversitate lingvistică, unde o multitudine de limbi sunt vorbite de milioane de oameni în fiecare zi. În acest articol de blog, vom explora fascinanta peisaj lingvistic al Africii, cu accent pe limba arabă și diversitatea lingvistică remarcabilă a continentului. De la limbi majore la dialecte și limbi minoritare, Africa demonstrează o bogăție culturală și lingvistică extraordinară.

1. Limba arabă

Limba arabă este una dintre cele mai răspândite și vorbite limbi din Africa. Cu aproximativ 422 de milioane de vorbitori nativi în întreaga lume, arabă este o limbă oficială în mai multe țări africane, inclusiv Algeria, Maroc, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan și Mauritania. Araba este, de asemenea, utilizată în comunicarea religioasă islamică și este limba Coranului. Aceasta contribuie semnificativ la identitatea și cultura multor comunități africane.

2. Diversitatea lingvistică în Africa

Africa este un adevărat mozaic lingvistic, cu peste 2.000 de limbi diferite identificate în cadrul continentului. Aproximativ un sfert din limbi sunt vorbite de mai mult de un milion de persoane, iar celelalte sunt limbi minoritare sau dialecte. Printre limbile majore vorbite în Africa se numără swahili, hausa, yoruba, igbo, amharic, zulu, shona și multe altele. Această diversitate lingvistică reflectă istoria și cultura variată a popoarelor africane.

3. Importanța limbilor africane

Limbile africane nu numai că facilitează comunicarea cotidiană, ci și aduc cu sine tradiții culturale, cunoștințe medicinale tradiționale, mituri și povești unice. Ele sunt un element esențial al identității și conectează comunitățile în cadrul acelorași grupuri etnice sau triburi. În ultimii ani, a existat o mișcare de promovare și protejare a limbilor africane, recunoscându-se importanța lor în cadrul educației și dezvoltării sociale.

Concluzie

Africa este o comoară lingvistică, cu sute de limbi și dialecte vorbite de milioane de oameni. Limba arabă este una dintre cele mai vorbite limbi din Africa, având o influență profundă în multe țări. Cu toate acestea, diversitatea lingvistică din Africa nu se limitează doar la arabă. O multitudine de limbi majore și minoritare își găsesc locul în cultura și istoria continentului. Această diversitate lingvistică este o parte vitală a patrimoniului cultural al Africii și ne oferă o perspectivă fascinantă asupra complexității și vitalității acestui continent extraordinar.

Citește mai mult  Care sunt cele mai greu de învățat limbi străine?

Câte limbi se vorbesc în Asia: O privire asupra diversității lingvistice a unui continent vast

Asia, cel mai mare continent din lume, este cunoscut pentru diversitatea sa culturală și lingvistică. În acest articol de blog, vom explora numărul impresionant de limbi vorbite în Asia, cu accent pe India, China și Bangladesh. De la limbi oficiale la dialecte regionale, continentul asiatic ne oferă o panoramă fascinantă asupra diversității sale lingvistice.

1. India și diversitatea lingvistică

India este un exemplu extraordinar al diversității lingvistice. Aproximativ 1.600 de limbi și dialecte sunt vorbite în India, dintre care 22 de limbi sunt recunoscute oficial. Printre cele mai vorbite limbi se numără hindi, bengali, telugu, marathi, tamil și punjabi. Hindi este limba oficială a guvernului indian, iar engleza are, de asemenea, statut de limbă asociată în cadrul administrației și în sistemul educațional.

2. China și limba chineză

China, cu cea mai mare populație din lume, se mândrește cu diversitatea lingvistică, dar limba chineză domină în întreaga țară. Mandarina, care face parte din familia limbilor chineze, este cea mai vorbită limbă din China și este utilizată ca limbă oficială. Cu toate acestea, în China există și alte limbi vorbite de minorități etnice, cum ar fi cantoneza, wu, minnan și multe altele.

3. Bangladesh și limba bengaleză

În Bangladesh, limba bengaleză, cunoscută și sub numele de bangla, este limba oficială și este vorbită de aproape întreaga populație. Bengaleza are o influență semnificativă asupra culturii și identității bangladeziene și este una dintre cele mai vorbite limbi din lume, cu peste 230 de milioane de vorbitori.

4. Diversitatea lingvistică în întreaga Asie

Diversitatea lingvistică din Asia nu se oprește aici. În întregul continent, se vorbesc sute de limbi și dialecte. În țări precum Indonezia, Filipine, Japonia, Thailanda și Vietnam, există o varietate de limbi și dialecte regionale, fiecare având propriile sale particularități și influențe culturale.

Concluzie

Asia este un continent uimitor de divers din punct de vedere lingvistic, cu o gamă largă de limbi și dialecte vorbite de miliarde de oameni. India, China și Bangladesh oferă o perspectivă asupra diversității lingvistice din Asia, cu limbi precum hindi, mandarina și bengaleza jucând un rol important în identitatea și cultura acestor țări. Cu toate acestea, acesta este doar începutul, deoarece aproape fiecare țară din Asia aduce cu sine o bogăție lingvistică și o moștenire culturală distinctă. Diversitatea lingvistică din Asia reflectă frumusețea și complexitatea acestui continent vast.

Câte limbi mai există în ziua de azi?

Câte limbi mai există în ziua de azi?

În ziua de azi, cu globalizarea, emigrarea în masă și economiile lumilor în continuă creștere, limbile vorbite sunt într-o continuă schimbare. Experții sugerează că doar 23 de limbi sunt vorbite de jumătate din populația globului astăzi. Asta înseamnă că 40% din toate limbile de pe glob sunt condamnate la dispariție în viitorul apropiat. Asta va schimba în mod semnificativ harta limbilor lumii. Chiar și așa, pe măsură ce culturile mor și limbile dispar, unele noi apar în locul lor. Universul lingvistic este parte evoluționară din existența umană și un creuzet lingvistic din care nu știm concluzia sau rezultatul final. Iar în final, ne întrebăm pe noi înșine “Câte limbi diferite se vorbesc în lume?”, noi putem doar să comparăm întrebarea cu granulele de nisip din ocean și putem concluziona că sunt “destule”.

Atât timp cât nu există niciun aparat care ne-ar permite să vorbim toate limbile de pe glob, dispozitivele de traducere Vasco se descurcă grozav și îți permit să vorbești peste 70 din ele la apăsarea unui singur buton.

Pe scurt:

Numărul de limbi vorbite în lume este estimat a fi în jur de 7.000. Această cifră ia în calcul diversitatea culturilor, deoarece limba este deseori modelată de către cultură.

Numărul exact al dialectelor este dificil de estimat din cauza faptului că dialectul, față de o limbă, poate fi influențat de factori politici și sociali.

Numărul de limbi vorbite în China este estimat a fi în jur de 300.

Numărul de limbi vorbite în Statele Unite este estimat a fi în jur de 350.

FAQ

Care este diferența dintre o limbă și un dialect?

O limbă este un sistem de comunicare care are de obicei un număr mare de vorbitori și este deseori codificat în scris. Un dialect, pe de altă parte, este o variație socială sau regională a unei limbi, care poate aveau sau nu o forma scrisă.

Câte limbi vorbite sunt în lume?

Este estimat a fi în jur de 7.000 de limbi vorbite în lume.

Câte limbi sunt vorbite în Statele Unite?

În Statele Unite este estimat a fi în jur de 350 de limbi vorbite.

Robert Faber

Robert este un călător pasionat și un fan al noilor tehnologii. Poate găti bine, dar nu are niciodată suficient timp să facă acest lucru și ajunge să se plângă de majoritatea meselor. Un obișnuit al sălilor de sport.

Postări SIMILARE

Islanda în iunie: o idee bună pentru vacanță?

Islanda în iunie: o idee bună pentru vacanță?

Cei dintre voi care ați ales să vă planificați vacanțele în iunie s-ar putea să vă întrebați unde să mergeți în această perioadă a anului. Sfatul nostru ar fi să vizitați Islanda. Luna iunie marchează începutul verii în Islanda, o perioadă în care țara focului și a...

Obiceiuri de mărțișor în România și alte țări

Obiceiuri de mărțișor în România și alte țări

Dăruirea unui mărțișor de 1 Martie este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri prin care celebrăm sosirea primăverii, de care nu numai românii se bucură, acesta fiind păstrat și conservat în tot spațiul balcanic.  Istoria Mărțișorului Denumirea populară a lunii...

Cum să Spui „Te Iubesc” în Diferite Limbi

Cum să Spui „Te Iubesc” în Diferite Limbi

Te-ai întrebat vreodată cum să spui "te iubesc" în alte limbi decât a ta? Cum să spui "te iubesc" în spaniolă? Sau cum să spui "te iubesc" în franceză? Sau poate, trăiești scenariul din filmul "Love Actually" și te întrebi cum să spui "te iubesc" în portugheză. Poate...

Care este cea mai puțin vorbită limbă din lume?

Care este cea mai puțin vorbită limbă din lume?

Într-o lume unde comunicarea este esențială, limbile joacă un rol vital în conectarea oamenilor din diferite culturi și medii. Deși mulți dintre noi folosim limbi larg răspândite precum engleza, mandarina sau spaniola, există nenumărate limbi mai puțin cunoscute și...