Obiceiuri de mărțișor în România și alte țări

Mărțișor sărbătoarea culturală unică a primăverii din România si o tradiție românească care datează de secole
1 martie 2024

Dăruirea unui mărțișor de 1 Martie este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri prin care celebrăm sosirea primăverii, de care nu numai românii se bucură, acesta fiind păstrat și conservat în tot spațiul balcanic. 

Istoria Mărțișorului

Denumirea populară a lunii martie este „Mărțișor’’ și este de origine latină – „Martius” fiind prima lună a Anului Nou din timpul Imperiului Roman, care a fost numită după Marte, zeul renașterii naturii. Existența acestui obicei este atestată încă de pe vremea geto-dacilor, care confecționau coliere din pietre albe și roșii pentru a le purta în prima zi de primăvară.

Pe lângă semnificația calendaristică, mărțișorul se oferea în dar și pentru asigurarea sănătății, a belșugului și păstrarea frumuseții de-a lungul anului. Conform anumitor surse etnografice, șnururile răsucite și colorate reprezentau „funia anului’’ care împletea anotimpurilor de bază la romani, iarna și vara.

În această lună încep și zilele Babelor (sau ale Dochiei), tradiție îmbogățită de multe legende ce ilustrează lupta dintre iarnă și primăvară. Într-una dintre legende, pentru a o răpune pe Dochia, Martie împrumută câteva zile friguroase de la fratele său Februarie, iar zilele friguroase din luna martie ar reprezenta zilele pe care acesta refuză să i le mai înapoieze.

Află totul despre sărbătoarea tradițională românească a Mărțișorului! Descoperiți istoria și cultura din spatele acestei zile unice.

Ce semnifică și cine primește Mărțișorul

Simbol ancestral, mărțișorul se oferă în prima zi de primăvară, de obicei, doamnelor și domnișoarelor, urmând să fie purtat în piept până pe 9 martie, sau chiar pe parcursul întregii luni (în regiunea Moldovei). Semnificația de astăzi ar fi aceea că șnurul roșu simbolizează dragostea pentru tot ce e frumos, iar cel alb curățenia sufletească și fericirea.

Citește mai mult  Ce limbi se vorbesc în "Dune"?

Sunt anumite zone din țara noastră în care fetele dăruiesc mărțișoare băieților, precum în Moldova și în Bucovina, unde această practică se repetă în fiecare an. În Moldova se obișnuiește ca toți băieții care au primit mărțișor de 1 Martie, să îl ofere și ei, la rândul lor, fetelor de 8 Martie. Perioada de purtare a mărțișorului variază, în funcție de zonă. În ultima zi din luna martie, acesta este prins de ramurile unui pom fructifer înflorit, pentru a aduce prosperitate și pentru îndeplinirea unei dorințe.

Tradiția de Mărțișor în alte țări

În țări precum Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania există aceeași tradiție străveche, care are ca element comun Mărțișorul, asociată zilei de 1 Martie. 

În Republica Moldova mărțișoarele erau confecționate în ajun de 1 Martie și erau purtate la gât sau la încheietura mâinii. Ele asigură buna trecere a pragului iernii și încheierea zilelor Babei Dochii (9 martie). În prezent, practicile culturale sunt aproape identice cu cele ale noastre, mărțișorul se prinde în piept, pe partea stângă și este purtat până la sfârșitul lunii când se agață pe ramura unui pom înflorit.

Ca și la noi, în Bulgaria, ziua de 1 Martie este asociată cu legenda unui personaj mitologic, care aduce sfârșitul iernii și începutul primăverii, sub numele de Baba Marta (asemănătoare cu Baba Dochia din mitologia românească). Mărțișorul sau Martenița (la bulgari) are o semnificație asemănătoare, sărbătoarea deschizătoare de anotimp prefațând o perioadă favorabilă.

Istoria, simbolurile, de ce este sărbătorit și cum să vă faceți propriul mărțișor.

Mărțișorul și Patrimoniul UNESCO

Din anul 2017, Mărțișorul a fost înscris de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial. Pe lângă semnificația sa festivă și protectoare la pragul dintre anotimpuri, Mărțișorul are și o funcție de recunoaștere a unei culturi din spațiul sud-est european (balcanic) de care aparținem. Așadar, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie au o valoare comună pentru Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia și pentru alte popoare din zona Balcanilor.

Citește mai mult  Care sunt cele mai greu de învățat limbi străine?

mărțișor în România și alte țări.

Conectează-te la cultura locală

Călătoriile în lumea întreagă sunt o modalitate grozavă de a învăța lucruri despre culturi diferite și de a descoperi locuri noi. Dar fără a avea un limbaj comun poate fi dificil să creezi o conexiune reală cu oamenii pe care îi vei întâlni de-a lungul călătoriei.

Totuși, cu ajutorul unui translator instant, vei înțelege localnicii și vei putea conversa cu ușurință cu aceștia, având astfel șansa de a cunoaște mai îndeaproape cultura și obiceiurile mai puțin cunoscute ale unei țări.

Dacă îți place să cunoști folclorul altor țări, atunci Vasco Translator este partenerul perfect pentru tine. Translatorul elimină orice bariere lingvistice și îți permite să vorbești precum un localnic în până la 108 limbi străine. Este suficient de mic pentru a încăpea în buzunar, așa că îl poți lua oriunde ai merge. Are un card SIM integrat ce asigură Internet gratis pe viață pentru traduceri în aproape 200 de țări, așa că îl poți folosi practic oriunde în lume.

Difuzoarele puternice și microfonul performant ale acestui dispozitiv asigură o comunicare clară, chiar și în medii zgomotoase, așa că poți învăța cu ușurință  despre obiceiurile și folclorul locurilor pe care le vizitezi. Chiar dacă te afli departe de civilizație bateria translatorului va ține câteva zile. Profită de această tehnologie și explorează lumea cu ușurință!

două femei vorbesc în timpul marțișorului

Pentru a sărbători topirea zăpezii care vine odată cu sărbătoarea de Mărțișor, am pregătit o ofertă specială doar pentru tine! Începând de azi până pe 31 Martie, îți poți revendica propriul translator Vasco cu un discount de 5% folosind codul promoțional: PRIMAVARA. Așa că nu mai sta pe gânduri – începe primăvara fără bariere lingvistice și comandă translatorul Vasco la un preț mai avantajos valabil pentru întreaga lună.

Citește mai mult  Lucuri interesante despre Japonia

 

Află mai multe

Pe scurt

Mărțișorul este o tradiție veche care marchează prima lună a Anului Nou. Această tradiție a fost cercetată de etnologi și a fost atestată încă de pe vremea geto-dacilor, care confecționau coliere din pietre albe și roșii pentru a le purta în prima zi de primăvară. Legenda spune că pentru a o răpune pe Dochia, Martie împrumută câteva zile friguroase de la fratele său Februarie. Această tradiție este prezentă și în țări precum Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia de Nord, unde este asociată cu Baba Marta. Mărțișorul sau Martenița (la bulgari) prevestește o perioadă favorabilă. Din anul 2017, Mărțișorul a fost înscris în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Acest obicei a fost transmis de-a lungul generațiilor și sărbătorește începutul primăverii și lupta dintre iarnă și primăvară.

FAQ:

Ce semnificație are Mărțișorul?

Mărțișorul sau Martenița (la bulgari) are o semnificație asemănătoare, sărbătoarea deschizătoare de anotimp prefațând o perioadă favorabilă.

Când a fost înscris Mărțișorul în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial?

Din anul 2017, Mărțișorul a fost înscris de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial.

De unde provine tradiția Mărțișorului?

Existența acestui obicei a fost cercetat de către etnologi și este atestat încă de pe vremea geto-dacilor, care confecționau coliere din pietre albe și roșii pentru a le purta în prima zi de primăvară.
Faber

Robert Faber

Robert este un călător pasionat și un fan al noilor tehnologii. Poate găti bine, dar nu are niciodată suficient timp să facă acest lucru și ajunge să se plângă de majoritatea meselor. Un obișnuit al sălilor de sport.

POSTĂRI SIMILARE

Cum se spune „bună ziua” în alte limbi?

Cum se spune „bună ziua” în alte limbi?

Salutul este, de obicei, una dintre primele expresii pe care le înveți în călătoria ta de învățare a limbii. Totuși, unele limbi exprimă prin saluturi mai mult decât un simplu „salut”. Un salut poate transmite sentimente de sinceritate, fericire și recunoștință, dar...

Lucuri interesante despre Japonia

Lucuri interesante despre Japonia

Bine ai venit în țara sushi-ului, a samurailor și a sumo-ului! Japonia – țara unde tradițiile străvechi se îmbină perfect cu tehnologia de ultimă oră. Crezi că știi totul despre Japonia sau despre japonezi? Mai gândește-te! De la practici culturale ciudate la repere...

Islanda în iunie: o idee bună pentru vacanță?

Islanda în iunie: o idee bună pentru vacanță?

Cei dintre voi care ați ales să vă planificați vacanțele în iunie s-ar putea să vă întrebați unde să mergeți în această perioadă a anului. Sfatul nostru ar fi să vizitați Islanda. Luna iunie marchează începutul verii în Islanda, o perioadă în care țara focului și a...